Често задавани въпроси

Ученици/Студенти
Компании
Всеки ученик ли може да се регистрира за участие?

В проведените вече 20 издания на "Мениджър за един ден" са участвали и прогимназисти, но инициативата е насочена предимно към ученици от горните класове на гимназиалния етап, тъй като за тях предстои избор в кариерно ориентиране и насочване към съответния профил и университет, в който да се реализират. Компаниите също очакват да получат кандидатури от ученици, които са в последните класове на гимназията или студенти.

Как да се регистрирам за участие?

Всичко, което трябва да направиш е да се регистрираш като „ученик/студент“ в платформата на „Мениджър за един ден“, като допълниш с информация за своето образование, профил и опит в подобни инициативи или други доброволчески или стажанстки програми за студентите. След получаването на потребителско име и парола можеш да кандидатстваш за неограничен брой работни позиции. При кандидатстване имаш възможност да подадеш и кратък текст като мотивационно писмо, което не е задължително, но ще ти даде предимство пред останалите кандидати.

Какви са сроковете за участие?

Ако желаете да участвате в инициативата, очакваме да се регистрирате тук до края на месец март 2023, за да имате достатъчно време да преглеждате и кандидатствате за позиции през април. Следват следващите етапи с дати, които препоръчваме да следвате:​ Кандидатстване на участниците - до 10 април 2023 г.;​ Одобряване и координация с участниците - 10-20 април 2022 г. (изпращане на декларации за съгласие, насрочване на тестова среща за техническа проверка на звук и видео с одобрените); Тестова връзка с одобрените кандидати през платформата, която ще използвате в деня на инициативата (MS Teams, ZOOM, и др.) в случай на онлайн провеждане - преди 27 април; Предоставяне на линк за включване на 27 април.

 • Кандидатстване на участниците - до 10 април 2023 г.;​
 • Одобряване и координация с участниците  10-20 април 2023 г. (изпращане на декларации за съгласие, насрочване на тестова среща за техническа проверка на звук и видео с одобрените);
 • Тестова връзка с одобрените кандидати през платформата, която ще използвате в деня на инициативата в случай на онлайн провеждане (MS Teams, ZOOM, и др.) до 25 април. На тази среща ще се уточни и предоставянето на линка за включване.
Колко струва участието?

Участието на всички кандидати за позиции е безплатно.

Как да разбера дали съм одобрен(а) за позиция, за която съм кандидатствал(а)?

След кандидастване, компаниите имат възможност да променят твоя статус в техните профили. В началото статуса е "Нов", след преглед на твоя профил могат да го сменят с "Прегледан" и, ако те харесат, да сменят със статус "Одобрен" или сътоветно с "Отхвърлен" ако търсят кандидати с различен профил или опит от твоя. При всяка смяна на статуса, компанията има възможност да активира нотификация, с която да те уведомят за промяната на статуса, за което ще получиш автоматичен имейл.

За колко позиции мога да кандидатствам?

Няма ограничение за броя позиции, за които може да се кандидатства. Имай предвид, че ако си кандидатствал(а) за дадена позиция, винаги можеш да се откажеш от нея, дори ако си бил(а) одобрен(а), ако това се случи преди срока, който компанията е определила за това (датата се вижда в страницата на позицията). Ако този срок е изтекъл, твоята кандидатура остава валидна и компанията преценява дали да те одобри или отхвърли твоята кандидатура. Можеш да търсиш позиции, като избереш до коя дата искаш да имаш възможност да се откажеш. Това става от меню "Търсене на позиции" и посочиш датата в полето "Дата за окончателно наемане".

Какво се случва след като съм одобрен(а)?

След като кандидатите са одобрени, компаниите имат ангажимента да се свържат с вас и да ви дадат инструкции за локацията и начина, по който ще протече деня в дадената компания. Това обикновено се случва няколко дни преди датата на провеждане, но ако не сте получили такава информация навреме, потърсете връзка с компанията на посочените от тях контакти, за да получите информацията.

Как ще получа сертификат за участието си?

Всяка компания получава шаблон за сертификат, който да подготви за всички участници и да ги връчи в края на деня на инициативата. Ако не получиш своя сертификат в деня на провеждане, уточни с представителя на компанията кога ще може да получиш своя готов сертификат (изпринтен или в PDF формат - по избор на компанията).

Какъв тип организации участват в „Мениджър за един ден“?

Инициативата е подходяща за всяка организация, стига дейността ѝ да не е обвързана с хазарт, онлайн залагания, алкохол, бързи кредити и други дейности, неподходящи за непълнолетна аудитория. Приветствaме представители на бизнеса, държавните институции и неправителствените организации да отворят вратите си за младите хора.

Как да се регистрирам за участие като организация-домакин?

Всичко, което трябва да направите е да се регистрирате като „домакин“ в платформата на „Мениджър за един ден“, като посочите сферата си на дейност, качите логото си и дадете кратко описание (наръчник с инструкции ще намерите тук). След получаването на потребителско име и парола можете да създавате неограничен брой работни позиции, по които младежите да кандидатстват. Вие сами определяте кои членове на екипа ще се ангажират с посрещането на ученика/студента по време на събитието. Моля, опишете всяка позиция атрактивно и интересно – така ще успеете да привлечете по-високо квалифицирани кандидати. Ще ви бъде предоставен и наръчник за компании в PDF формат, в който ще откриете подробни инструкции и насоки за попълване на профила ви.

Какви са сроковете за участие?

Ако желаете да участвате в инициативата, очакваме да се регистрирате тук до 24 март 2023 г. Следващи етапи, които препоръчваме да съобразите:​
Кандидатстване на участниците - до 10 април 2023 г.;​ Одобряване и координация с участниците - 21 април 2022 г. (изпращане на декларации за съгласие, насрочване на тестова среща за техническа проверка на звук и видео с одобрените);
Тестова връзка с одобрените кандидати през платформата, която ще използвате в деня на инициативата (MS Teams, ZOOM, и др.) преди 26 април;
Предоставяне на линк за включване на 27 април.

 • Кандидатстване на участниците - до 10 април 2022 г.;​
 • Одобряване и координация с участниците  - 21 април 2022 г. (изпращане на декларации за съгласие, насрочване на тестова среща за техническа проверка на звук и видео с одобрените);
 • Тестова връзка с одобрените кандидати през платформата, която ще използвате в деня на инициативата (MS Teams, ZOOM, и др.) - до 26 април;
 • Предоставяне на линк за включване на 27 април.
Колко струва участието?

За да осигурим висококачествено провеждане на инициативата и тази година, приканваме всички компании и организации, които се регистрират за участие като домакини през 2023 г., да подкрепят „Мениджър за един ден“ финансово по един от следните начини:

- за образователни институции, училища и университети участието като домакин в МЕД 2023 е без такса;
- официален партньор на инициативата - по договаряне с екипа на JA Bulgaria;
- компании и други юридически лица: минимална стойност 300 лв. (без ДДС) спрямо желанието и възможностите да ни подкрепите;
- физическо лице – дарение по ваш избор.

За оформяне на документацията по вашия финансов принос, моля свържете се с екипа на JA на ja.bulgaria@jabulgaria.org. За улеснение за оформяне на фактурите, може да подадете данните си през този формуляр.

Банкова сметка:
IBAN: BG14STSA93000017677215
BIC: STSABGSF
Банка ДСК
Джуниър Ачийвмънт България

Благодарим ви предварително!

Как избирам ученици и студенти за обявените от моята организация позиции?

След регистрация в платформата и описание на обявените позиции, те стават видими за всеки студент/ученик, участващ в програмата. Учениците/студентите имат право да кандидатстват за неограничен брой позиции, а организациите-домакини потенциално получават неограничен брой кандидатури.

Чрез профила си в платформата Вие можете да разгледате всички подадени кандидатури – с информация за образование, опит, интерес, силни страни и мотивационно писмо на всеки кандидат.

От вас зависи да прегледате кандидатурите и да изберете тези, които най-много ви допадат и най-добре биха се вписали във вашата организация.

Колко ученици/студенти трябва да одобря?

Предвид онлайн формата на изданието, преценете с колко групи от няколко човека може да работите едновременно като екип. В началото на деня могат да бъдат посрещнати в един общ разговор, но след това е добре да бъдат разпределени в екипи, които да работят заедно върху поставената от вас задача/задание. В зависимост от актуалната тема на инициативата, може да обмислите задание, което да е свързано с нея.Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Какво да правим след като изберем кандидати за обявените от нас позиции?

Съветваме ви след като сте избрали своите кандидати, да се свържете с тях по e-mail или телефон скоро след като сте ги одобрили през платформата, за да ги уведомите, че ще прекарате този работен ден заедно. Добре е да ги информирате своевременно и за програмата им в самия ден на инициативата. Можете да изпратите информация за вашата организация, като ги помолите да се запознаят с вашата дейност. Помислете предварително и за задачи (казуси), с които бихте могли да ангажирате младите хора в рамките на работния ден, за да може той да бъде пълноценен и за двете страни. Ще се изненадате колко работещи и креативни идеи са в състояние да ви дадат младите хора, дори на привидно нерешими проблеми от работното ви ежедневие!

Какво се случва в деня на инициативата?

В нормална ситуация бихме включили следните предложения/съвети от нас за това как да организирате деня:

 • Посрещнете младите мениджъри във вашия офис/предприятие;
 • Запознайте съответния млад човек с всеки ваш колега, който ще има „мениджър за един ден“;
 • Отделете време да запознаете младите хора с вашата организация, историята, структурата, различните отдели и отговорностите им, мисията, визията, етичните практики, стандартите на работа;
 • Вземете младите мениджъри на работни срещи заедно с вас (ако не са конфиденциални);
 • Задайте им различни задачи, съобразявайки нивото на сложност с възрастта и опита на младежите;
 • Възползвайте се от възможността да получите външна гледна точка и препоръки за своя бизнес/дейност;
 • Не пропускайте да направите снимки, които можете да популяризирате в социалните мрежи;

В рамките на деня имате възможност да представите компанията си и част от екипа на участниците, да определите задача, която кандидатите да изпълнят в екип или в малки групи по няколко човека и в следобедните часове да чуете решенията, които екипите ще са подготвили. Използвайте възможностите за разпределяне в самостоятелни виртуални стаи на участниците (Breakout rooms), които MS Teams и ZOOM предоставят (*в платената версия) в случай, че присъствието за конкретната позиция е онлайн. Ако имате въпрос относно техническото изпълнение на груповата работа в онлайн формат, може да се обърнете към Йордан Стоянов (yordan.stoyanov@jabulgaria.org).