За програмата

„Мениджър за един ден” е най-дългоочакваното и популярно от всички събития на JA Bulgaria. 

"Мениджър за един ден" е най-директният подход на JA Bulgaria за среща на младите хора с реалния бизнес. Целта на инициативата е да даде възможност на младите хора за ранно кариерно ориентиране и придобиване на ценни умения за бъдещия им професионален път, а на компаниите и организациите домакини възможност да покажат своята отговорност към развитието на потенциала на младите хора на България.

Всяка година над 1000 ученици и студенти в цялата страна прекарват един ден във водещи български и международни компании и учат директно от топ мениджърите и топ служителите им. Въпреки че са заедно само един ден, много от младежите и техните домакини продължават да поддържат връзка и след това. Предложения за стажове или работа са често срещана практика към добре представилите се младежи.

Организацията на инициативата става през платформата http://mfd.jabulgaria.org. Желаещите да станат домакини на ученици и студенти компании, институции и неправителствени организации се регистрират в платформата като компания-домакин, като посочват позициите, които ще отворят за еднодневни стажове и описват отговорностите на всяка позиция. Платформата дава възможност на компаниите домакини в рамките на няколко седмици да се регистрират и активно да промотират обявените позиции, опитвайки се да ги направят по-атрактивни за кандидатстващите младежи.

След приключване на периода за регистрация на компании-домакини платформата се отваря за регистрация от ученици и студенти. Те кандидатстват за конкретна позиция в конкретна компания, като подават свое CV и мотивационно писмо. Всеки ученик или студент има право да кандидатства за до три различни позиции. Компаниите-домакини и мениджърите преглеждат получените кандидатури и избират най-подходящите кандидати за всяка обявена позиция. Всичко се отразява в реално време в онлайн платформата, но е силно препоръчително компаниите-домакини да се свържат предварително по мейл/телефон с избраните младежи, за да се запознаят и да ги ориентират какво предстои да се случи в самия ден.

Реалната среща на хора от бизнеса с избраните от тях младежи става в деня на „Мениджър за един ден” в София и градове и села от цялата страна. След това те прекарват работния ден заедно (участват в конференции, бизнес преговори, оперативки и др.). В края на работния ден в София JA България организира церемония по закриване, на която всички желаещи мениджъри от компаниите-домакини, както и техните мениджъри за един ден могат да дойдат и да споделят своите впечатления от преживяното, зареждайки себе си и всички останали с положителна енергия.

В изданието на 23 март 2021 г. заключителната церемония ще се проведе под формата на лайвстрийм във Facebook, в който всички участници ще могат да зададат своите въпроси към участващите компании, а в началото ще бъде представена темата "Каква разлика може да направи една дума" от едно от известните лица в медийното пространство.