Джуниър Ачийвмънт България стартира 21-вото издание на „Мениджър за един ден“ 2023 и месец след обявяване на кампанията, имаме над 100 регистрирали се институции, организации и компании, готови да предложат най-атрактивните ръководни позиции на младежи от цялата страна. „Вече 25 години JA Bulgaria създава предприемачи, променя нагласи и съдби. Нашата цел с тазгодишното издание на „Мениджър за един ден“ е да достигнем до повече градове в страната, за да предоставим равен шанс на младото поколение по пътя им в кариерното ориентиране.” споделя Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. Поради големия брой желаещи да се регистрират и отворят позиции за кандидатстване, регистрацията е удължена до края на месец март.

„Мениджър за един ден“ отваря множество възможности. Това е програма за кариерно ориентиране, чрез която младежи (16+) минават през процеса на кандидатстване, одобрение, и участие в желана от тях организация – домакин. За някои от участниците, това е първата стъпка в кариерното им ориентиране. За повечето това е възможност да създадат първата си автобиография, да опишат своите интереси и да споделят защо са избрали точно тази организация или компания. Някои от кандидатите добавят кратък текст на своите виждания по теми свързани с организацията, за която кандидатстват – това им помага да се отличат от другите кандидатствали. Организаторите поощряват младежите да се представят по начин, който най-добре описва техните интереси и виждания за желаната професия. Безценна е възможността да се започне работа в мечтана компания, с професия, която носи удоволствие да се работи ежедневно. За други, които участват повече от веднъж, „Мениджър за един ден“ дава възможност да се потопят в различна организация или компания. Забелязали сме, че младежите, които са участвали веднъж, искат да участват следващата година отново. Често срещано е участници да успеят да достигнат до 3 различни участия през годините, но има и такива, които започват от рано и успяват да участват и по шест пъти, като често избират различни сектори и роли, спрямо които участват.

Всеки един опит е ценен и се радваме, че през годините инициативата привлича все по-голям брой участници, както и професионалисти желаещи да представят своите професии чрез „Мениджър за един ден“. Институциите и компаниите, които припознават потенциала на „Мениджър за един ден“ и протягат ръка на младото поколение, вярват в това, че с личен пример и принос, ние заедно можем да помогнем в израстването му. Един ден участие, може да остави трайна следа в тяхното развитие, и да ги насочи осъзнато да преследват развитие в образованието си, както и да тръгнат по стъпките на мечтана професия. 

Този етап от развитието на младите дава възможност те да бъдат чути, а техните идеи и виждания да достигнат до екипите и ръководителите на организациите, които ги приемат като домакин. Често срещана практика е успоредно със знанията, които научават през този ден, младежите да имат шанс да изложат вижданията си по ключов въпрос и да дадат своите препоръки. В някои случаи на избрани отличили се кандидати се предлага и развитие, чрез стаж, а неведнъж дори се е стигало до предложение за започване на първа работа. Нашите данни сочат, че младежите, които са чуаствали в образователни програми и инициативи на Джуниър Ачийвмънт имат средно 68% по-добра успеваемост и при търсене на първа работа.

Сред трите най-често обявявани позиции забелязваме „директор“ на компания“, „ръководител“ или „мениджър“ на отдел, както и „кмет“. Традиционно много училища и дори детски градини отварят и позиция „Директор“ и „Преподавател“ за един ден. Позициите „Президент“ и „Вицепрезидент“ на Република България привличат най-голям брой кандидатури – средно над 100 младежа кандидатстват всяка година. Благодарни сме, че президента на Република България, Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова отново отварят врати и за поредна година ще приемат следващите достойни участници в ролите на президент и вицепрезидент. Инициативата се радва и на силна подкрепа от страна на Министерството на образованието и културата, Министерството на финансите, Министерството на иновациите и растежа, които планират да отворят средно по три различни позиции за кандидатсване.

Много силно участие забелязваме и сред общинските институции. Тази година вече имаме отворени над 15 позиции за „Кмет“ на град или община и е видимо, че достигаме до най-различни краища на страната ни. Силна подкрепа имаме и от официалните партньори, които приеха възможността да отворят врати в офисите си из цялата страна. Тук е момента да благодарим на бТВ Медиа Груп, Economy.bg, Мениджър, БНП Париба Лични Финанси, ДЗИ, ИТА Груп България, Кауфланд България, MBE България, Нестле България, Новартис, ОББ, УниКредит Булбанк и WWF България, които предоставят най-различни и и нтересни възможности за участие. Сред градовете, в които имаме най-голям брой предлагане на позиции за сега са: София, Бургас, Варна, Русе и Пловдив.

Силно препоръчваме на всички желаещи компании да последват този пример и да отворят врати с „Мендижър за един ден“, като се запознаят с условията за участие и се регистрират чрез официалния сайт до края на този месец: www.mfd.jabulgaria.org

Благодарим и на всички ръководители на училища и детски градини, които не само отварят възможности за участие на младежите, но и много често насърчават младите да участват в инициативата. След тях се нареждат родителите, до които сме достигнали, както и нашите алумнита и съмишленици, които винаги са ни помагали добрите дела и възможности за развитие да достигат до повече младежи.

Когато искате да отидете на някъде или да постигнете успех в кариерата, първото и основно нещо, което трябва да направите е първата крачка. А след нея, ще направите и следващата. Важно е да сте активни, да се поинтересувате за възможностите и да изберете своят път. Започни от тук! Това е вашият шанс – участвайте в „Мениджър за един ден, като канидидатствате за избрана позиция преди 10 април!“ споделя Васил Димитров, Мениджър Маркетинг и корпоративни партньорства на Джуниър Ачийвмънт България.

Очакваме ви в „Мениджър за един ден“ 2023!

Регистрирайте вашата институция или компания до 30 март на:  https://mfd.jabulgaria.org

 

За Джуниър Ачийвмънт България:             www.jabulgaria.org

Вече над 25 години JA България е водеща нестопанска международна организация у нас, с утвърдена репутация в предоставянето на иновативно и модерно образование от най-ранна възраст до университета.

Портфолиото от образователни продукти и услуги включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. JA използва т.нар. прогресивен или надграждащ, предишните етапи, модел на образование („от АБВ до PhD“), чрез който устойчиво се изгражда ключовата компетентност: предприемчивост и инициативност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене чрез правене и смесено обучение (blended learning) с използване на дигитализирано интерактивно съдържание и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно сътрудничество с бизнеса и хората от практиката, които участват в създаването и предоставянето на образователно съдържание, обучение и услуги, както и разработването на политики в областта на образованието и предприемачеството. Екипът на организацията вярва и работи за каузата „От предприемчиви хора към щастлива нация“.

JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно достига до 45,000 ученици и студенти от 450 населени места в страната.

За контакти:

Васил Димитров – Мениджър партньорства и маркетинг, JA Bulgaria

Телефон: +359 879 635 690

Email: Vassil.dimitrov@jabulgaria.org