Често задавани въпроси

Какъв тип организации участват в „Мениджър за един ден“?

Инициативата е подходяща за всяка организация, стига вашата дейност да не е обвързана с хазарт, онлайн залагания, алкохол, бързи кредити и други дейности, които считаме за неподходящи за непълнолетна аудитория. Приветствaме представители на бизнеса (независимо дали сте голяма, малка компания, или стартъп, , държавните институции и неправителствените организации да отворят вратите си за младите хора.

Как да се регистрирам за участие като организация-домакин?

Всичко, което трябва да направите е да Нужно е да се регистрирате като „домакин“ в платформата на „Мениджър за един ден“, като посочите сферата си на дейност, качите логото си и дадете кратко описание (наръчник с инструкции ще намерите тук). След получаването на потребителско име и парола можете да създавате неограничен брой работни позиции, по които младежите могат да кандидатстват. Вие сами определяте кои членове на екипа ще се ангажират с посрещането на ученика/студента по време на събитието. Моля, опишете всяка позиция атрактивно и интересно – така ще успеете да привлечете по-високо квалифицирани кандидати. Ще ви бъде предоставен и наръчник за компании в PDF формат, в който ще откриете подробни инструкции и насоки за попълване на профила ви.

Какви са сроковете за участие?

Ако желаете да участвате в инициативата, очакваме да се регистрирате тук до 21 април 2022 г. Следват следващите етапи с дати, които препоръчваме да следвате:​ Кандидатстване на участниците - до 28 април 2022 г.;​ Одобряване и координация с участниците - 28 април 2022 г. (изпращане на декларации за съгласие, насрочване на тестова среща за техническа проверка на звук и видео с одобрените); Тестова връзка с одобрените кандидати през платформата, която ще използвате в деня на инициативата (MS Teams, ZOOM, и др.) преди 5 май; Предоставяне на линк за включване на 10 май.

 • Кандидатстване на участниците - до 28 април 2022 г.;​
 • Одобряване и координация с участниците  4 май 2022 г. (изпращане на декларации за съгласие, насрочване на тестова среща за техническа проверка на звук и видео с одобрените);
 • Тестова връзка с одобрените кандидати през платформата, която ще използвате в деня на инициативата (MS Teams, ZOOM, и др.) до 5 май;
 • Предоставяне на линк за включване на 10 май.

Колко струва участието?

За да осигурим висококачествено провеждане на инициативата и тази година, приканваме всички компании и организации, които се регистрират за участие като домакини през 2022 г., да подкрепят „Мениджър за един ден“ финансово по един от следните начини:

- За образователни институции, училища и университети участието като домакин в МЕД 2022 е без такса;
- Официален партньор на инициативата - по договаряне с екипа на JA Bulgaria;
- Компании и други юридически лица: минимална стойност 200 лв. (без ДДС) спрямо желанието и възможностите да ни подкрепите;
- Физическо лице – дарение по ваш избор.

За оформяне на документацията по вашия финансов принос, моля свържете се с екипа на JA на ja.bulgaria@jabulgaria.org. За улеснение за изформяне на фактурите, може да подадете данните си през този формуляр.

Банкова сметка:
IBAN: BG14STSA93000017677215
BIC: STSABGSF
Банка ДСК
Джуниър Ачийвмънт България

Благодарим ви предварително!

Как избирам ученици и студенти за обявените от моята организация позиции?

След регистрация в платформата и описване на обявените позиции, те стават видими за всеки студент/ученик, участващ в програмата. Учениците/студентите имат право да кандидатстват за неограничен брой позиции, а организациите-домакини потенциално получават неограничен брой кандидатури.

Чрез профила си в платформата Вие можете да разгледате всички подадени кандидатури – с информация за образование, опит, интерес, силни страни и мотивационно писмо на всеки кандидат.

От вас зависи да прегледате кандидатурите и да изберете тези, които най-много ви допадат и най-добре биха се вписали във вашата организация.

Колко ученици/студенти трябва да одобря?

Предвид онлайн формата на изданието, преценете с колко групи от няколко човека може да работите едновременно като екип. В началото на деня могат да бъдат посрещнати в един общ разговор, но след това е добре да бъдат разпределени в екипи, които да работят заедно върху поставената от вас задача/задание. В зависимост от актуалната тема на инициативата, може да обмислите задание, което да е свързано с нея.

Какво да правим след като изберем кандидати за обявените от нас позиции?

Съветваме ви след като сте избрали своите кандидати, да се свържете с тях по e-mail или телефон скоро след като сте ги одобрили през платформата, за да ги уведомите, че ще прекарате този работен ден заедно. Добре е да ги информирате своевременно и за програмата им в самия ден на инициативата. Можете да изпратите информация за вашата организация, като ги помолите да се запознаят с вашата дейност. Помислете предварително и за задачи (казуси), с които бихте могли да ангажирате младите хора в рамките на работния ден, за да може той да бъде пълноценен и за двете страни. Ще се изненадате колко работещи и креативни идеи са в състояние да ви дадат младите хора, дори на привидно нерешими проблеми от работното ви ежедневие!

Какво се случва в деня на инициативата?

В нормална ситуация бихме включили следните предложения/съвети от нас за това как да организирате деня:

 • Посрещнете младите мениджъри във вашия офис/предприятие;
 • Запознайте съответния млад човек с всеки ваш колега, който ще има „мениджър за един ден“;
 • Отделете време да запознаете младите хора с вашата организация, историята, структурата, различните отдели и отговорностите им, мисията, визията, етичните практики, стандартите на работа;
 • Вземете младите мениджъри на работни срещи заедно с вас (ако не са конфиденциални);
 • Задайте им различни задачи, съобразявайки нивото на сложност с възрастта и опита на младежите;
 • Възползвайте се от възможността да получите външна гледна точка и препоръки за своя бизнес/дейност;
 • Не пропускайте да направите снимки, които можете да популяризирате в социалните мрежи;

Предвид онлайн формата на изданието тази година, част от предложенията няма как да се осъществят, но дори виртуално, вие пак имате възможност да представите компанията си и част от екипа ѝ на участниците, да определите задача, която кандидатите да изпълнят в екип или в малки групи по няколко човека и в следобедните часове да чуете решенията, които екипите ще са подготвили. Използвайте възможностите за разпределяне в самостоятелни виртуални стаи на участниците (Breakout rooms), които MS Teams и ZOOM предоставят (*в платената версия). Ако имате въпрос относно техническото изпълнение на груповата работа, може да се обърнете към Йордан Стоянов (yordan.stoyanov@jabulgaria.org).

Нашите партньори

"Мениджър за един ден" 2022 достига до вас с подкрепата на: