„МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“
7 ноември 2019


Какво е важно да знаете за "Мениджър за един ден"

Най-разпознаваемата инициатива за кариерно ориентиране в страната, с над 15 години история и доказана полза за участниците.

Дава възможност на участниците да изберат подходящата за тях професия и да научат как да бъдат успешни в кандидатстването за работа.

Участието в инициативата развива меките умения на младите хора и засилва тяхната увереност в собствените сили.

Служи за мост между бизнеса и бъдещите кадри.

В рамките на „Мениджър за един ден“ утвърдени специалисти от бизнеса, услугите, институциите и неправителствения сектор отварят вратите на своите организации за високо мотивирани ученици и студенти и споделят своя опит с младите хора.

“Мениджър за един ден” е една от най-значимите инициативи на JA Bulgaria. Целта ѝ е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години. По време на инициативата висши държавни управници и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот помагат на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната институция или компания в рамките на един работен ден. „Мениджър за един ден“ е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията. Тазгодишното издание ще се проведе на 7 ноември 2019. Основни партньори на инициативата са за 2019 г. HP Inc. България, А1, Hewlett Packard Enterprise Bulgaria (HPE Bulgaria). Медийни партньори на инициативата са bTV, Economy.bg, сп. Мениджър, Кариери, Teen Station. 

За подробна информация относно успешното провеждане на “Мениджър за един ден” ще може да прочетете в наръчника за организации-домакини, който ще подготвим.



 

5 причини, заради които си струва да се включите:

 

1. Принос към бъдещето: Споделяне на опит и добри практики, служещи за пример на младите хора.

2. Кариерно ориентиране: Възможност да повлияете позитивно на младите хора при избора им на професия за бъдеща кариерна реализация.

3. Публичност: Позициониране на компанията като социално отговорно предприятие, увеличаване на публичността и подобряване на имиджа.

4. Подбор на таланти: Възможност да проучите пазара на труда „на място“ и да подберете свои бъдещи служители (честа практика при предишни издания на „Мениджър за един ден“).

5. Мотивирани служители: Повишаване на мотивацията на вашите служители чрез запознанство с млади и амбицирани хора.

Често задавани въпроси

Отговор

Инициативата е подходяща за всяка организация. Приветстваме представители на бизнеса (независимо дали сте голяма или малка компания, или стартъп), държавните институции и неправителствените организации да отворят вратите си за младите хора.

Отговор

Нужно е да се регистрирате като „домакин“ в платформата на „Мениджър за един ден“, като посочите сферата си на дейност, качите логото си и дадете кратко описание. След получаването на потребителско име и парола можете да създавате неограничен брой работни позиции, по които младежите могат да кандидатстват. Вие сами определяте кои членове на екипа ще се ангажират с посрещането на ученика/студента по време на събитието. Моля, опишете всяка позиция атрактивно и интересно – така ще успеете да привлечете по-високо квалифицирани кандидати.

Отговор

Срокът за регистрация на организациите-домакини започва на 10 септември и продължава до 10 октомври. Учениците и студентите кандидатстват по отворените позиции от 26 септември, след което компаниите започват да правят своя избор. Колкото по-бързо се случи това, толкова се повишава шансът на останалите ученици да намерят своята позиция в оставащите дни. Така че не се бавете и избирайте смело – всеки млад човек заслужава шанс!

Отговор

Очаква се разходите по организацията и промотирането на събитието да надхвърлят 10,000 лв. Сумата е висока, тъй като тази година сме си поставили амбициозната цел да осигурим положително преживяване на над 2,000 ученици и студенти. Част от нея ще бъде покрита благодарение на финансовата подкрепа на генералния спонсор на ”Мениджър за един ден”.

За да осигурим висококачествено провеждане на инициативата и тази година, приканваме всички компании и организации, които се регистрират за участие като домакини през 2019, да подкрепят „Мениджър за един ден“ финансово по един от следните начини:

· Дарение – подписва се договор за дарение и Джуниър Ачийвмънт издава свидетелство за дарение.

· Доброволно заплатена такса – издава се фактура с текст „Такса за участие в Мениджър за един ден 2019“ и върху сумата се начислява 20% ДДС.

Минималната препоръчителна сума за финансов принос от организациите домакини е 140 лв. Сумата не зависи от броя на свободните позиции, които ще обявите!

За оформяне на документацията по вашия финансов принос, моля свържете се с Джулия Велинова от екипа на JA на телефон 0877 845 492 или ja.bulgaria@jabulgaria.org.

 

Банкова сметка:

IBAN: BG14STSA93000017677215

BIC: STSABGSF

Банка ДСК Джуниър Ачийвмънт България

Вярваме, че заедно с вас можем да реализираме каузата за подобряване на меките умения на учениците и студентите в България и повишаването на конкурентоспособността им на пазара на труда!

Благодарим ви предварително!

 

Отговор

След регистрация в платформата и описване на обявените позиции, те стават видими за всеки студент/ученик, участващ в програмата. Учениците/студентите имат право да кандидатстват за неограничен брой позиции, а организациите-домакини потенциално получават неограничен брой кандидатури.
Чрез профила си в платформата Вие можете да разгледате всички подадени кандидатури – с информация за образование, опит, интерес, силни страни и мотивационно писмо на всеки кандидат.
От вас зависи да прегледате кандидатурите и да изберете тези, които най-много ви допадат и най-добре биха се вписали във вашата организация.

Отговор

Вие преценявате колко позиции можете да отворите предвид своята заетост, големина на организацията и т.н. Ние, разбира се, Ви окуражаваме това да бъдат колкото се може повече позиции, за да помогнем на колкото се може повече млади хора да се докоснат до кариерата на техните мечти. От обратната връзка на младежите сме установили, че предпочитат да им бъдат възложени индивидуални задачи доколкото е възможно и да работят самостоятелно с член на вашия екип, вместо да слушат групово презентация и да присъстват без да имат активно участие в дейностите на вашия бизнес или институция.

Отговор

Съветваме ви след като сте избрали своите кандидати, да се свържете с тях по e-mail или телефон скоро след като сте ги одобрили през платформата, за да ги уведомите, че ще прекарате този работен ден заедно. Добре е да ги информирате своевременно и за програмата им в самия ден на инициативата. Можете да изпратите информация за вашата организация, като ги помолите да се запознаят с вашата дейност. Помислете предварително и за задачи (казуси), с които бихте могли да ангажирате младите хора в рамките на работния ден, за да може той да бъде пълноценен и за двете страни. Ще се изненадате колко работещи и креативни идеи са в състояние да ви дадат младите хора, дори на привидно нерешими проблеми от работното ви ежедневие!

Отговор

Ето и няколко предложения/съвети от нас за това как да организирате деня:

  • Посрещнете младите мениджъри във вашия офис/предприятие;
  • Запознайте съответния млад човек с всеки ваш колега, който ще има „мениджър за един ден“;
  • Отделете време да запознаете младите хора с вашата организация, историята, структурата, различните отдели и отговорностите им, мисията, визията, етичните практики, стандартите на работа;
  • Вземете младите мениджъри на работни срещи заедно с вас (ако не са конфиденциални);
  • Задайте им различни задачи, съобразявайки нивото на сложност с възрастта и опита на младежите;
  • Възползвайте се от възможността да получите външна гледна точка и препоръки за своя бизнес/дейност;
  • Не пропускайте да направите снимки, които можете да популяризирате в социалните мрежи;

Ако сте базирани в София, заповядайте на закриващата церемония, която ще се проведе след края на работния ден на 7 ноември – това е отлична възможност да споделите преживяното и да се срещнете с други участници в инициативата.

Вдъхнови млад човек!

Регистрирай се