Какво е Growth Mindset и как може да ми послужи за професионален успех?

Какво е Growth Mindset и как може да ми послужи за професионален успех?

 

Замисляли ли сте се защо някои хора „успяват“? С какво те се различават от останалите? Нека вземем за пример Айнщайн и Опра, и помислим какво имат те, което другите нямат?

 

Growth Mindset

 

Именно тяхната непримиримост и силен дух са били ключови за успехите, които са постигнали в последствие. Подобни примери показват, че успешните хора не винаги са най-талантливи, креативни и интелигентни „по природа“. Ако потърсим примери в личния си живот, може да стигнем до следното заключение – колкото и креативни, и интелигентни да сме ние самите, нашата нагласа или начин на мислене може да окаже огромно влияние върху нас и нашият успех. Уменията се изграждат с времето, а не са непременно вродени.

Колко е важен начинът на мислене/нагласата на работното място?

Нашата нагласа и вярвания са важни не само за личностното ни развитие, но и за бизнес успеха. Променяйки собствения си начин на мислене, оказваме влияние и върху нашата кариера. Независимо от ролята, която имаме в компанията, ние осъзнаваме нашата нагласа и можем сами да решим дали и в каква посока да я променим. За да помогнем на компанията, за която работим, да бъде лидер на пазара, ние трябва да се стремим активно да трансформираме начина си на мислене (growth mindset).

Каква е разликата между „fixed mindset“ и „growth mindset“?

От една страна, fixed mindset подсказва за статично състояние, при което чувството за развитие по-скоро не подлежи на промяна или с други думи – „не можем да се надскочим“. Лесно се отказваме, когато се сблъскваме с трудности, считаме полагането на допълнително усилие за неприятно и не приемаме никакви рискове, защото вярваме, че няма как да променим вече изградените си умения. Характерни черти на fixed mindset са още нежеланието да се приемат нови предизвикателства, както и резистентност към обратна връзка.

От друга страна, growth mindset предполага начин на мислене, който подлежи на промени цял живот или с други думи – ние сме в процес на непрекъснато усъвършенстване. За разлика от гореспоменатите характеристики, growth mindset ни помага да приемаме критика и да се учим от нея. Вместо да се отказваме, търсим постоянство, приемаме с желание нови идеи и предизвикателства, учим се от грешките си и се стремим да станем по-добри в това, което правим.

Накратко, growth mindset е нагласата, че ние сами контролираме нашите възможности, докато при fixed mindset чувстваме, че ние нямаме контрол върху възможностите и уменията си.

Защо хората са успешни?

Несъмнено талантът и иновативността са от значение, но те не са основни за постигане на крайния успех.

Възгледите ни подсказват каква е нашата нагласа на работното място. Хората с fixed mindset вярват, че уменията са по рождение и не подлежат на развитие. От друга страна, growth mindset се характеризира с умения, които се придобиват, учат и развиват. Фокусът също е различен, в зависимост от начина на мислене. Акцентирането най-вече върху резултати и постижения е характерно за служители с fixed mindset, докато самият процес и неговото подобряване е основен фокус на growth mindset.

Кои са четирите „съставки“ за успешно развитие?

Усилие, предизвикателства, грешки и обратна връзка са от изключително значение, като оказват огромно влияние върху нашето умение да се учим и развиваме. Тези съставки се възприемат по различен начин, в зависимост от нагласата (fixed vs. growth mindset).

Хората, които имат fixed mindset нагласа, биха приели усилието като ненужно и безполезно. Предизвикателствата се считат за заплаха и се отбягват, докато грешките допълнително обезкуражават служителите със сходен начин на мислене. По този начин вероятността да се приемат нови идеи и предизвикателства (проекти/задължения) е по-малка. В случай, че никога не сте правили грешки в личен или професионален план, това също означава, че не сте опитвали нови предизвикателства. В последствие, обратната връзка не се възприема като полезна. Хората не биха приветствали подобна критика и може да заемат защитна позиция.

Growth mindset предполага, че положените усилия на работното място са не само полезни, но и водят до продължително развитие. Нови предизвикателства биват приети не само положително, но и считани като възможност за растеж. Когато има повишена ангажираност и продуктивност в професионалната среда, тогава и резултатите подлежат на подобрение. Това е характерно имено за growth mindset. Грешките се използват, за да се учим и подобрим в работата си, докато обратната връзка се приема и оценява.

Начинът ни на мислене често определя как реагираме на нашите задължения и нови предизвикателства. Нагласата ни за растеж дава възможност да правим избори в различни ситуации, както и да намираме ефективни решения на трудни казуси. От изключително значение е да се открие преобладаващият начин на мислене (growth/fixed mindset) в професионалната среда, което ще даде нови възможности за развитие. Това, от своя страна, би оказало въздействие на нас като лидери.

 

А каква нагласа имате Вие?

 

Последвайте ни в LinkedIn: Яница Бекярова | Виктор Попов

hp.com/jobs

 

 Growth Mindset

 

 

Последни статии :

ITA Group в Мениджър за един ден 2021

ITA Group в Мениджър за един ден 2021

  Първото виртуално издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“, се проведе на 23 март тази година и се оказа едно от най-успешните като реализация досега [...]

Прочети повече

Manpower Group Bulgaria в Мениджър за един ден 2021

Manpower Group Bulgaria в Мениджър за един ден 2021

  Първото виртуално издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“, се проведе на 23 март тази година и се оказа едно от най-успешните като реализация досега [...]

Прочети повече

Chaos в Мениджър за един ден 2021

Chaos в Мениджър за един ден 2021

  Първото виртуално издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“, се проведе на 23 март тази година и се оказа едно от най-успешните като реализация досега [...]

Прочети повече