Ивайло Кожинков и Стефан Златев, BOSCH

Ивайло Кожинков  и Стефан Златев, BOSCH

Ивайло Кожинков  и Стефан Златев ще говорят по темата "Дититалното бъдеще през погледа на BOSCH" в кариерния форум "Професиите на бъдещето" на 30 октовмри. Споделяме интервю с двамата преди участието им във форума. Запазете тук вашето място.

 

Ivailo Kozhinkov

Ивайло Кожинков работи като мениджър „Ключови клиенти“ в „БСХ Домакински уреди България“ ЕООД, част от Група Бош. След бакалавърската си степен по „Икономика” от СУ „Св. Кл. Охридски”, той завършва магистратура по финансов мениджмънт в университета "Монтескьо - Бордо IV", Франция. Ивайло обича да прекарва свободното си време със семейството си и да пътешества по света. 

 Stefan Zlatev BOSCH

Стефан Златев е гост-лектор за втори път на форума „Професиите на бъдещето“. След участието му преди 2 години той поема нови професионалнипредизвикателства като търговски мениджър „Бизнес развитие“ в Бош България, даващи му по-широк поглед върху технологичните иновации и тяхното приложение в ежедневието ни. Магистър „Промишлен мениджмънт“, бакалавър „Общо машиностроене“ във „Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт“ на ТУ-София, известен като „Немския факултет“, Стефан търси постоянно здравия баланс между професионален, личен живот и своите хобита.

 

По какъв начин дигитализацията променя Вашата работа?

Ивайло:

Дигитализацията до голяма степен улеснява моята работата, като подпомага работните процеси и автоматизира голяма част от тях. Това значително повишава ефективността и намалява времето, за което една работа може да бъде свършена. Също така, с помощта на съвременните софтуерни продукти човек е много по-информиран, по-лесно организира работата си и има възможност да взима по-точни решения в ежедневието си.

Разбира се, не трябва да се забравя, че зад всички работни процеси стоят хора и е важно човек да може да разбира съвременния дигитален свят. Според мен дигитализацията не винаги се имплементира правилно и разбираемо за всички, което в някои случаи води до излишно усложняване на работните процеси в една организация и до повече пречки отколкото решаване на проблеми. В тази връзка дигитализацията не трябва да е самоцел, а трябва да се прилага там, където е реално необходима и действително носи добавена стойност.

Стефан:

По-скоро трябва да се замислим какво не променя дигитализацията. Тя е навсякъде, във всеки аспект от работното ежедневие. Ако преди беше екзотика да четеш мейла си на телефона, в момента комуникираме служебно през него, социални мрежи, инстантни съобщения и т.н. и то не само в работно време. Бизнесът вече е коренно променен, защото голяма част се случва дигитално – маркетингът, каналите за комуникация, събитията се пренесоха почти изцяло онлайн. Тази тенденция се отразява ярко и във вътрешно-фирмените взаимодействия и процеси. Като цяло дигитализацията прави работата доста по-интензивна, дава ни много повече възможности и непълно обезсмисля термина „работно време“.

 

Какъв мечтаехте да станете като дете и в каква степен заниманието Ви сега е сбъдната мечта?

 

Ивайло:

Като дете мечтаех да стана рали състезател или футболист. Не станах нито едно от двете, но пък от друга страна винаги съм проявявал интерес към икономиката, политиката, маркетинга, финансите и управлението. Още от гимназията следвах своите интереси и инвестирах повече от 10 години в образованието и развитието ми именно в тези области.

Считам, че позицията, която заемам към настоящия момент, до голяма степен припокрива моята образователна квалификация и е в сфера, в която винаги съм искал да се реализирам. Това ми носи професионално удовлетворение и ме стимулира постоянно да се стремя към придобиването на нови знания и умения, постигане на все по-високи цели и посрещане на нови предизвикателства.

Стефан:

Като дете, трябва да призная, нямах ясна визия какво точно искам да работя. Разбира се минах през типично детските мечти и желания да стана супермен, полицай и автомобилен състезател, като съм благодарен на съдбата, че те не се сбъднаха. Може би малко по-късно от моите съученици, към последните класове в гимназията интересите ми се насочиха към топлотехниката, като не си мислете, че знаех какво точно искам да работя. Единственото, в което бях сигурен, е че работата трябва да бъде предизвикателна, разнообразна и динамична. Представях си как тя е свързана с пътувания и контакти с различни хора. Давам си сметка, че тази моя детска мечта, или по-скоро представа, до голяма степен се осъществи и имено това успява да ме мотивира всяка сутрин с желание да отивам на работа.

 

От позицията на опита Ви сега, къде да насочат вниманието си 18-20 годишните, за да бъдат щастливи в своето кариерно развитие и социална реализация след 8-10 години?

Ивайло:

Работил съм на различни позиции в сферата на търговията и от така натрупания опит в професионален и житейски план установих, че човек трябва да се насочи към областите, които  наистина представляват интерес за него. Силно вярвам, че всеки може да  се реализира професионално, правейки това, което харесва и в което е най-добър и се чувства щастлив и удовлетворен, а не избирайки да учи специалност и в последствие да работи на позиции, които според общото мнение са считани за най-популярни или перспективни към настоящия момент. Факт е, че последното много често води до излишък на човешки капитал в едни области и липса на специалисти в други. Всички сме чували и познаваме хора, които не работят по специалността си. Причините за това могат да бъдат много и разнообразни, като например промяна в икономическата среда или недостатъчна квалификация. Така хората постепенно се преориентират към други професионални поприща, които им носят предимно заплащане и прехрана, но не и удовлетвореност. Смятам, че съвременната икономическа среда предлага възможности на хората да работят и да се реализират успешно във всяка от нейните области, стига да имат желание, воля и качества.

Предпоставка за кариерно развитие и социална реализация е не толкова областта, в която работиш, а начина, по който вършиш работата. Ако искаш да се развиваш, трябва всеки ден да се стремиш да си по-добър в това което правиш, да предизвикваш себе си и да се стремиш към перфекционизъм.

Моята лична препоръка към всички младежи, а и не само, е да открият онези сфери на дейност, които са най-интересни за тях и смятат, че имат идеи, качества и умения да бъдат добри и полезни, както за себе си, така и за обществото. Веднъж намерили я, нека работят здраво и да инвестират непрестанно в своето лично, професионално и културно развитие. Това ще ги превърне в истински специалисти и ще им донесе само позитиви.

Стефан:

За да си щастлив със своята реализация със сигурност трябва да се занимаваш с това, което ти харесва. Разбира се, някой може да се ориентира много по-рано, друг – по-късно, но човек трябва постоянно да търси и опитва различни длъжности и сфери на дейност, докато не открие своята. Веднъж открил я, не означава, че това няма да се промени. Както вече коментирахме, днешният бизнес е много по-динамичен, постоянно се променя и това се случва на все по-високи обороти. Дигитализацията е една от основните причини затова и за да бъдем в крак с времето, е необходимо постоянно да сме запознати с новостите и да търсим възможности за практическото им приложение в работното ежедневие. С други думи – адаптивността и желанието за постоянно усъвършенстване и промяна е нещото, което би ни било от огромна полза в дългосрочен план. 

 

 

 регистрация
 
 
 

Последни статии :

ITA Group в Мениджър за един ден 2021

ITA Group в Мениджър за един ден 2021

  Първото виртуално издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“, се проведе на 23 март тази година и се оказа едно от най-успешните като реализация досега [...]

Прочети повече

Manpower Group Bulgaria в Мениджър за един ден 2021

Manpower Group Bulgaria в Мениджър за един ден 2021

  Първото виртуално издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“, се проведе на 23 март тази година и се оказа едно от най-успешните като реализация досега [...]

Прочети повече

Chaos в Мениджър за един ден 2021

Chaos в Мениджър за един ден 2021

  Първото виртуално издание на инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“, се проведе на 23 март тази година и се оказа едно от най-успешните като реализация досега [...]

Прочети повече