Да ръководиш ръководителя си!!!

Наръчник на новия служител, или как да успеем да си създадем приятна работна среда и рецепта за служебни успехи

Да ръководиш ръководителя си!!!

Според статията на списание Форбс от 2015 на тема “хората напускат мениджърите си, а не работата” до 60-70% от служителите по света не работят на пълния си капацитет и са демотивирани, всъщност статията показва, че голяма част от служителите напускат работа и се чувстват по този начин заради своите ръководители.

Как ще се почувствате ако сега Ви кажа, че Вие можете да контролирате Своя ръководител. Именно на това ни учи и концепцията на Managing upwards. Идеята е на Росан Бадовски от миналото десетилетие и е много проста и същевременно ефективна, ние сами сме отговорни за успеха си и за това да предразположим своя ръководител към ефективна работа и общи успехи.

Ето някои от най-простите съвети, които можем да въведем още от първата си работна седмица – помолете за среща с вашия пряк ръводител и обсъдете следните теми:

  • Изберете ясни краткосрочни и дългосрочни цели, които мениджърът Ви очаква да постигнете, съгласете се на времето, което е нужно за всяка една от тях.
  • Поговорете за Вашите амбиции и къде искате да стигнете след няколко години, обяснете, че много разчитате на подкрепата и съветите на Вашия ръководите.
  • Уточнете най-удобния метод за комуникация – какви са очакванията на шефа, да пишете по един имейл на ден/седмица с най-важните неща, които са се случили, може би той/тя предпочита телефонен разговор или среща, разберете се за най-желаната честота и метод на комуникация.
  • Поговорете и за това как можете да показвате нещата, които не ви харесват и искате да промените, важно да е дадете правилния тон от самото начало, а именно, че ти сте готов(а) да изкажете своето мнение по конструктивен начин. 
  • Не бъдете от хората, които се оплакват без да предлагат решения, всеки проблем има решение, така че преди да разкажете на ръководителя си за проблем, измислете и му представете и решението.

Аз лично изкарах курс за Managing Upwards към платформата на Harvard Lifelong Learning и след като започнах да практувам нещата от курса осъзнах, че мога да контролирам много по-добре възможностите си за успех на работното място. Да, може би ще има моменти, когато няма да се чувствате мотивирани и няма да имате желание за работа, моят съвет е да не си тръгвате преди да сте опитали методите от тази статия, а ако те не дадат резултат, може би наистина е време да потърсите друг ръководител, дали в същата или в друга компания, това е въпрос на личен избор.

С пожелания за огромни успехи!!!

P.S. В интернет има много материали, просто напишете Managing up или Managing upwards и ще можете да намерите още интересни статии и съвети по темата.

 

Горан Йорданов

Регионален Мениджър Източна Европа, Швейцарска образователна група

Горан Йорданов е професионалист в сферата на продажбите и маркетинга със 7 години опит зад гърба си. Работи в сферата на образованието в Източна Европа, а предишния му опит включва заемане на различни позиции в хотелиерския бизнес в 6 различни държави и петзвездни брандове. Има магистърска степен по Управление на хотелиерството и изследователски проучвания по темата емоционална интелигентност. 

Последни статии :

Интервю с Елизабет Гранвил-Попова, Нестле България

Интервю с Елизабет Гранвил-Попова, Нестле България

  Елизабет Гранвил-Попова, Старши Бранд Мениджър в Нестле България e поредния лектор от програмата на кариерния форум "Професиите на бъдещето", който отговори на нашите въпроси. Очаквайте презентацията ѝ на 30 [...]

Прочети повече

Интервю с Марина Първанова, AIG

Интервю с Марина Първанова, AIG

    Марина Първанова e Оперативен Директор в Експертния Център на AIG в София, с дългогодишен опит в сферата на Финансите и Застраховането. Присъединява се към AIG преди 11 [...]

Прочети повече

Интервю с Надежда Минева, Нестле България

Интервю с Надежда Минева, Нестле България

  Как Нестле подкрепя младите хора в България? Нашата ключова инициатива в тази посока се нарича „Нестле се нуждае от младите хора“. Подкрепата ни към младежите е в няколко [...]

Прочети повече

Препоръчани позиции

Мениджър "Автомобилно оборудване"

Заповядайте да прекарате един ден в направление „Автомобилно оборудване“, част от най-големия бизнес сектор на Група Бош! Ще се [...]

Мениджър на екип "Обслужване на клиенти"

Здравейте,Казвам се Цветанка Лазарова и съм Мениджър на екип "Обслужване на клиенти" и сме отговорни за кол-център процесите и [...]

Главен директор "Финанси"

Здравей,Моето име е Младен Маркоски и съм главен директор "Финанси" в А1 България.Аз ръководя екип от професионалисти, които [...]